GOD JUL


God Jul till er alla!
Hoppas ni får en superfin dag ♠

TESTAGRAM

 
Igår fick jag hem ett paket från Testagram med lite nyheter.
Jag har faktiskt inte hunnit testa något utav det ännu men är övertygad om att grejerna kommer att vara hur bra som helst!

FOTOJOBB & REDIGERING

 
Igår åt jag lunch med Sandra och därefter var jag och gjorde ett fotojobb åt Vita Rummet, som tur var var Sandra med även då och fick bli min räddare i nöden när jag hade glömt ett objektiv hemma. Ovan ser ni en lite sneakpeak.

Idag har jag haft två fotograferingar. En tillsammans med Sandra och en åt en tjej som ville ge bort bilder i julklapp på hennes mormors och farmors hundar. Dags att göra urval med andra ord.

15 DECEMBER

 
Här ser ni något jag inte gjort på säker fem år. Fotograferat närbilder på annat än människor haha. Men det var så himla fint ute att jag inte kunde låta bli. Idag har jag varit och levererat en bild till en kund och dessutom hunnit med att baka julgodis.

9 DECEMBER

 
Nu har jag precis varit iväg och fotograferat lite syskonporträtt som jag tänkte gå igenom nu. Av det jag hann se i kameran såg det riktigt bra ut. Ser ni min nya gosiga tröja förresten? Den är från Lindex.

JOBB FÖR CHESS


Två av bilderna jag fotograferat för Chess.

Julklappar och fotokläder


Detta var en lite snurrig rubrik va?
Men jag tänkte att den passade väldigt bra med tanke på det jag ska tipsa er om i detta inlägget.

Många har nog redan handlat klart julklapparna för i år men jag tror nog att lika många har hälften kvar (bland annat jag) så jag tänkte tipsa om en himla smart grej att satsa på. Det är funktionella kläder.
Det vill säga kläder som är både snygga, praktiska och håller värmen. Vilket är ett måste, iallafall för mig som alltid fryser.

Många av er har säkert redan koll på Engelbert strauss vad de står för och vad de säljer. De har allt från underställ till vindjackor. Inte nog med att de är funktionella, de är också fantastiskt snygga att titta på.

De plagg jag i synnerhet fastnade för var deras jackor. Jag tycker att alla är otroligt snygga. Det är något som jag noterat på andra märkens hemsidor. Är de snygga är de inte funktionella och tvärt om men dessa håller båda mått. Hursomhelst, är inte detta en superbra julklapp? Jag är tillexempel helt övertygad om att min pappa skulle bli jättenöjd med en vindjacka från Engelbert Strauss.

En annan grej som jag också tänkte på nu i och med mitt fotointresse är klädseln när jag är ute och fotograferar.
Jag är generellt ganska dålig på att klä mig varmt (just för att jag inte hittat kläder som är både snygga och varma) och när jag är ute och fotograferar är det av största vikt att jag håller mig varm som i sin tur gör att jag kan vara utomhus längre så att jag lyckas ta den perfekta bilden. Jag och min pojkvän ska faktiskt några dagar efter julafton upp till Dalarna och då skulle en snygg, varm och funktionell jacka från Engelbert absolut inte sitta fel. Där är jag helt övertygad om att det kommer bli många iskalla fototimmar utomhus.
 
 

JOHNNY BULLS


Look att my new babies! Jag beställde dessa skor från Footway i söndags och igår fick jag hem de. Riktigt nöjd!
Igår var jag med Tina när hon tatuerade sig, vi hade inte setts på sjukt länge så det var jätteroligt. Nu i förmiddags var jag på möte hos en butik här i stan som jag har ett samarbete med.

UV-filter, ja eller nej?

Jag tror att det flesta har koll på vad ett UV filter gör för kameran, om inte så kan jag berätta lite kort. Ett UV filter skyddar ens kameralins mot smuts, repor och damm. Ett sådant filter hjälper också till att eliminera eller iallafall minimera avsevärt den uv strålning som kan orsaka oskärpa på ens bilder.

Den största fördelen med ett UV filter och den främst anledningen till att folk skaffar ett UV filter är för att skydda sin kameralins. Detta sköter ett UV filter väldigt bra. Men till saken tillhör att den endast håller borta smuts och repor. Skulle man råkda tappa sitt objektiv med linsen ner i golvet är UV skyddet inte mycket till hjälp då det endast skyddar det yttre glaselementet.

Men ser vi till detta är vi nog rörande överens om att man hellre vill ha repor på ett billigt filter än på sin 6000 kronors lins. Det är det absolut att föredra.
Precis som jag skrev lite högre upp har också UV filtret en förmåga att minimera eller nästintill eliminera solens uv strålar som bidrar till oskarpa bilder.

Men för att bibehålla sin kvalitét på bilderna är det viktigt att hålla rent sina filter vilket annars kan leda till att du ser oskarpa och smutsiga bilder under redigeringstillfället. Och då är det tyvärr ofta för sent.

Det har pratats mycket fram och tillbaka om hurvida ett uv filter också kan förstöra en bild. Det man menar då är det faktum att ett filter kan göra bilden oskarp. Det sker i och med att man tillför ytterligare ett lager med glas på linsen. Det som sker eller kan ske är en linsöverstrålning. Det skapas reflektioner i kameran som ger en försämrad ljuskontrast på bilden i fråga.
Det finns dock en lösning på detta och det är att skaffa ett UV filter med multicoating. Dessa filter bevarar helt enkelt skärpan och tar bort reflektionerna.

I mina ögon är det värt att skaffa ett UV filter då jag hellre repar ett 199 kronorsfilter än ett dyrt objektiv. Däremot så anser jag att det är smartare att inverstera i ett med multicloaning för att bibehålla skärpan och slippa reflektioner.

Värt att nämna är också att inte använda ett UV filter när du vill fotografera knivskarpa bilder. För som jag tidigare poängterat gör en extra glasskiva så att bilden tappar en aning i skärpa.
Jag vill också slå ett slag för att alltid använda ett filter i taget för att få ut det allra mesta och bästa av det.
 
Inlägg i samarbete med Kamda.se

4 DECEMBER

Jag hittade två bilder på mig från i somras som min pojkvän fotograferat. Sjukt.., det var så nyss!

I torsdags var jag och fotade ett litet event och håller just nu på att redigera de bilderna. Det var lite knepigt ljus så det blir endel jobb med det. Jag har några blogginlägg att ta tag i också.

Åh nu luktar det saffran i hela huset för mamma håller på att baka.
Trevlig andra advent ♥

AGIT pt. 2

Canon EOS 70D + Sigma 35mm f/1.4

RSS 2.0